Szeretet

A boldogság ékkövei

A szeretet belül növekszik

Az embernek először magát kell szeretnie. Tévednek, akik azt mondják: „Szeresd előbb az emberiséget, csak azután gondolj magadra!” A szeretetnek, a spontán szeretetnek először belül kell növekednie. Nem növeszthetünk szeretetet a bevásárlóközpontban vagy a metróállomáson. A szeretetnek itt kell növekednie, mélyen bennünk. Csak amikor már látjuk, érezzük a szeretetet, és a szeretetté váltunk, akkor tudjuk azt felajánlani az emberiség többi részének.

Mikor lényünk valódi, legmagasabb, legmegvilágosultabb része előtérbe jön, olyankor valóban szeretjük magunkat. Azért szeretjük magunkat, mert tudjuk, kik vagyunk. A szeretet nem valamiféle külső mozgás vagy cselekvés. A szeretet élet, az élet maga pedig önkéntelen nektár és gyönyör.

Te szíved szeretetét követed.
Életed boldogsága téged követ majd.

——-

Gyakorlat

Szeretet-képességed növelése

A fizikai világban tiszta meditációd által kifejezhetsz és kinyilváníthatsz szeretetet. Mikor legmélyebb meditációdban vagy, próbáld legtisztább szeretetedet érezni. Azután gondolj arra a személyre, akit szeretsz. Ha őrá koncentrálsz, belé fecskendezheted tiszta, isteni szeretetedet. Ha lelked szemével nézel valakire, azzal szeretetet tudsz kinyilvánítani a fizikai világban.

Mindennap, amikor meditálsz, kérlek, mondd ki a „szeretet” szót meditációd előtt. Mikor kiejted a „szeretet” szót, próbáld érezni, hogy a karjaidnak, lábaidnak, szemeidnek, és minden részednek megnövekedett a képessége. Mikor a „szeretet” szót kimondod, érezned kell, hogy a karod erősebb lett, de nem azért, hogy megüss valakit, hanem hogy az emberiségért dolgozz.

Ezután összpontosíts a szemedre, és próbáld azt érezni, hogy a szemedet csak arra használod, hogy jó dolgokat láss mindenkiben. Amikor a füledre koncentrálsz, érezd, hogy csak jó dolgokat akarsz hallani, bátorító, ösztönző dolgokat. Valahányszor kimondod a „szeretet” szót, koncentrálj tested valamelyik részére. Azután koncentrálj belső tudatosságodra, és próbáld kiterjeszteni azt.

Sri Chinmoy

 

RENDELD MEG MOST

 

 

Béke
Szeretet
Öröm
Remény
Bölcsesség
Türelem
Lelkesedés
Erő
Egyszerűség
Őszinteség
Alázat
Hála
Öntúlszárnyalás

 

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja